Grillowana pierś kurczaka w miodowej marynacie
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 2 |
olej rzepakowy lub słonecznikowy | 4 łyżki |
miód płynny | 2 łyżeczki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
natka pietruszki do posypania | |
sól i pieprz do smaku |
Sekret udanego mięsa z grilla tkwi w marynacie.
Piersi umyć, osuszyć. Wymieszać olej, miód, sok z cytryny, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu. Posmarować mięso marynatą, włożyć do miski, przykryć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Osączyć mięso z marynaty, grillować smarując od czasu do czasu resztką marynary lub samym olejem. Posiekać natkę. Gotowe mięso posypać posiekaną natką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.