Grillowana pierś kurczaka na warzywach
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
papryka | 1 |
cukinia | 1/2 |
mielony kmin rzymski | 1 i 1/2 łyżeczki |
oliwa | 3 łyżki |
przecier pomidorowy | 1/2 szklanki |
ocet jabłkowy | 2 łyżeczki |
pieprz kajeński | szczypta |
cukier | |
świeże zioła do dekoracji | |
sól i pieprz |
Dodatek kuminu nadaje daniu orientalny posmak.
Oliwę wymieszać z łyżeczką kuminu, solą i pieprzem. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć oliwą. Warzywa pokroić i również natrzeć marynatą. Odstawić na minimum pół godziny. Przecier pomidorowy wlać do garnka. Zagotować z resztą kuminu, octem, pieprzem kajeńskim. Dodać sól i cukier do smaku (sos powinien być pikantny i słodkawy). Wyjąć kurczaka z marynaty, grillować smarując marynatą i odwracając raz w czasie pieczenia. Wyjąć warzywa i grillować z obu stron. Przed podaniem prószyć pieprzem i posypać świeżymi ziołami. Podawać z sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.