Grillowana kukurydza z masłami smakowymi
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
kukurydza | 4 kolby |
masło | 100g |
natka pietruszki | garśc |
koperek | garśc |
czosnek | 2 ząbki |
papryczka chili | pół |
sól i pieprz |
Z grillowaniem kukurydzy jest trochę zabawy ale czyż grill nie jest właśnie zabawą w kucharzenie?
Kolby kukurydzy włożyć na 10 minut do miski z zimną wodą. Usunąć zewnętrzne liście. Odchylić pozostałe liście i usunąć włókna. Owinąć kukurydzę z powrotem liśćmi. Grillować 10 minut. ¼ masła zmiksować z natką pietruszki, ¼ z chili. ¼ z koperkiem a ¼ z czosnkiem. Zdjąć kukurydzę z grilla, odwinąć delikatnie liście, posypać kolby solą i każdą posmarować innym masełkiem smakowym. Grillować jeszcze 10 minut. Zdjąć z grilla, obrać z liści. Każdą kolbę przekroić na 4 części. Jeśli chcemy aby kukurydza była przyrumieniona, po odwinięciu liści kładziemy ją na grillu na kolejne 5 minut. Uwaga: do grillowania nadaje się tylko kukurydza cukrowa, młoda i świeża.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.