Grecka skordalia z burakami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
czosnek 10 ząbków
orzechy nerkowca 1 szklanka
czerstwa bułka pszenna 5 kromek
woda lub mleko do namaczania bułki 1 szklanka
oliwa 1 szklanka
sól, sok z cytryny do smaku
buraki 6
sól, cukier do gotowania baraków
Grecki sos czosnkowy z gotowanymi burakami, idealny dla czosnkożerców. Sos można podać do dowolnych warzyw, grillowanych mięs i ryb.

Buraki wyszorować i ugotować w mocno posolonej i posłodzonej wodzie. Obrać po przestudzeniu i pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos: czosnek obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Okroić skórkę z bułki. Miąższ namoczyć w wodzie lub mleku. Kiedy zmięknie odcisnąć. Do malaksera wrzucić orzechy, czosnek, bułkę, sok z połówki cytryny i 5 łyżek oliwy. Zmiksować na krem, stopniowo dolewając pozostałą oliwę. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać odrobinę wody lub mleka z moczenia bułki. Gładki krem doprawić solą i sokiem z cytryny.

Więcej:

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.