Grecka skordalia z burakami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czosnek | 10 ząbków |
orzechy nerkowca | 1 szklanka |
czerstwa bułka pszenna | 5 kromek |
woda lub mleko do namaczania bułki | 1 szklanka |
oliwa | 1 szklanka |
sól, sok z cytryny | do smaku |
buraki | 6 |
sól, cukier do gotowania baraków |
Grecki sos czosnkowy z gotowanymi burakami, idealny dla czosnkożerców. Sos można podać do dowolnych warzyw, grillowanych mięs i ryb.
Buraki wyszorować i ugotować w mocno posolonej i posłodzonej wodzie. Obrać po przestudzeniu i pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos: czosnek obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Okroić skórkę z bułki. Miąższ namoczyć w wodzie lub mleku. Kiedy zmięknie odcisnąć. Do malaksera wrzucić orzechy, czosnek, bułkę, sok z połówki cytryny i 5 łyżek oliwy. Zmiksować na krem, stopniowo dolewając pozostałą oliwę. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać odrobinę wody lub mleka z moczenia bułki. Gładki krem doprawić solą i sokiem z cytryny.
Więcej:
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.