- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czosnek | 10 ząbków |
orzechy nerkowca | 1 szklanka |
czerstwa bułka pszenna | 5 kromek |
woda lub mleko do namaczania bułki | 1 szklanka |
oliwa | 1 szklanka |
sól, sok z cytryny | do smaku |
buraki | 6 |
sól, cukier do gotowania baraków | |
Buraki wyszorować i ugotować w mocno posolonej i posłodzonej wodzie. Obrać po przestudzeniu i pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos: czosnek obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Okroić skórkę z bułki. Miąższ namoczyć w wodzie lub mleku. Kiedy zmięknie odcisnąć. Do malaksera wrzucić orzechy, czosnek, bułkę, sok z połówki cytryny i 5 łyżek oliwy. Zmiksować na krem, stopniowo dolewając pozostałą oliwę. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać odrobinę wody lub mleka z moczenia bułki. Gładki krem doprawić solą i sokiem z cytryny.
Więcej:
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...