Granola
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
płatki owsiane górskie | 3 szklanki |
otręby owsiane | 1 szklanka |
Pestki słonecznika łuskane | 1/2 szklanki |
Siemię lniane | 1/2 szklanki |
migdały | 1/2 szklanki |
orzechy | 1 szklanka |
miód płynny | 1/2 szklanki |
ciepła woda | 1/2 szklanki |
daktyle | 1 szklanka |
Domowej roboty chrupkie płatki idealne do soków, mleka i jogurtów. Przepis dostaliśmy na warsztatach śniadaniowych prowadzonych przez Martę Wajdę.
Orzechy i migdały posiekać. Płatki owsiane wymieszać w misce z otrębami, pestkami, siemieniem, orzechami i migdałami. Miód wymieszać z wodą i wlać do miski z płatkami. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temperaturze 150 C od czasu do czasu mieszając, aż granola stanie się złoto-brązowa i chrupiąca. Odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu pokruszyć na drobne kawałki. Daktyle pokroić w drobną kostkę i wymieszać z granolą. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Podawać z mlekiem, sokiem lub jogurtem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.