Granola

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
płatki owsiane górskie 3 szklanki
otręby owsiane 1 szklanka
Pestki słonecznika łuskane 1/2 szklanki
Siemię lniane 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
orzechy 1 szklanka
miód płynny 1/2 szklanki
ciepła woda 1/2 szklanki
daktyle 1 szklanka
Domowej roboty chrupkie płatki idealne do soków, mleka i jogurtów. Przepis dostaliśmy na warsztatach śniadaniowych prowadzonych przez Martę Wajdę.

Orzechy i migdały posiekać. Płatki owsiane wymieszać w misce z otrębami, pestkami, siemieniem, orzechami i migdałami. Miód wymieszać z wodą i wlać do miski z płatkami. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temperaturze 150 C od czasu do czasu mieszając, aż granola stanie się złoto-brązowa i chrupiąca. Odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu pokruszyć na drobne kawałki. Daktyle pokroić w drobną kostkę i wymieszać z granolą. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Podawać z mlekiem, sokiem lub jogurtem.  

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.