Galaretka z granatem 1: Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z ciepłą wodą. Odstawić j na 5 minut. Do rondelka wlać sok z granatu, cukier oraz ziarenka granatu. Podgrzewać i mieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać żelatynę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Nie gotować! Galaretkę wlać do czterech natłuszczonych olejem roślinnym filiżanek. Odstawić do lodówki, na około ½-1 godzinę. Kokosowa Panna Cotta: Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z wodą. Odstawić na 5 minut żeby się namoczyła. Do niedużego rondelka dodać kolejno śmietanę , cukier puder, wiórki kokosowe. Mieszać na małym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotować! Dodać namoczoną żelatynę, mieszać, aż rozpuści się w gorącej śmietanie. Schłodzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić do lodówki żeby zastygła, na około 2-3 godziny. Przygotować galaretkę z granatem 2 tak samo jak galaretkę z granatem 1. Na zastygniętą panna cottę wylać przestudzoną galaretkę i odstawić do zastygnięcia.
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
żelatyna w proszku (galaretka 1) | 3/4 łyżeczki |
ciepła woda (galaretka 1) | 2 łyżeczki |
sok z granatu (galaretka 1) | 60 ml |
wyłuskane ziarenka z granatu (galaretka 1) | 2 łyżki |
cukier (galaretka 1) | 2 łyżki |
galaretka z granatem 2 | jak pierwsza |
kokosowa panna cotta: | |
żelatyna w proszku | 1 łyżka |
ciepła woda | 2 łyżki |
śmietanka kremowa | 500 ml |
cukier puder | 0,5 szklanki |
wiórki kokosowe | 0,5 szklanki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...