Gorące pity z grilla na bogato
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
chlebki pita | 4 |
bakłażany | 2 |
pomidory | 8 |
zielone pesto | 4 łyżki |
mozzarella lub cheddar | 200g |
czosnek | 2 ząbki |
oliwa | |
sól i pieprz |
Danie to możemy też przygotować w piekarniku lub domowym opiekaczu ale nie będzie to równie przyjemne jak pieczenia na grillu.
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Pomidory pokroić w grube plastry. Ser pokroić w plastry. Rozdrobnić czosnek. Plasterki bakłażanów osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć czosnkiem. Posmarować bakłażany oliwą i zgrillować z dwóch stron. Pity pokroić na ćwiartki i posmarować wewnątrz pesto. Włożyć do środka plastry sera, zgrillowane bakłażany i pomidory. Grillować powoli z dwóch stron, tak, aby ser się rozpuścił.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.