Gorące pity z grilla na bogato

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
chlebki pita 4
bakłażany 2
pomidory 8
zielone pesto 4 łyżki
mozzarella lub cheddar 200g
czosnek 2 ząbki
oliwa
sól i pieprz
Danie to możemy też przygotować w piekarniku lub domowym opiekaczu ale nie będzie to równie przyjemne jak pieczenia na grillu.

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Pomidory pokroić w grube plastry. Ser pokroić w plastry. Rozdrobnić czosnek. Plasterki bakłażanów osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć czosnkiem. Posmarować bakłażany oliwą i zgrillować z dwóch stron. Pity pokroić na ćwiartki i posmarować wewnątrz pesto. Włożyć do środka plastry sera, zgrillowane bakłażany i pomidory. Grillować powoli z dwóch stron, tak, aby ser się rozpuścił.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.