Gołąbki ze szpinaku
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
duże, ładne liście szpinaku | 12-15 |
kasza jęczmienna lub jaglana | 1 szklanka |
oliwa | 4 łyżki |
cebula | 1 |
rodzynki do dekoracji | garść |
płatki migdałowe | garść |
cynamon | szczypta |
kurkuma | szczypta |
słodka papryka | pół łyżeczki |
curry | pół łyżeczki |
śmietanka 30% | |
mleko kokosowe | 2 łyżki |
sól, biały pieprz |
Gołąbki z kapusty i mięsa to klasyk. Tym razem proponujemy wersję bardziej ekstrawagancką. Odważ się!
Rozgrzać oliwę na patelni. Posiekać cebulę. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać kaszę. Przesmażyć chwilę. Dodać półtorej szklanki wrzątku i ćwierć łyżeczki soli. Gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Posiekać migdały. Do kaszy dodać rodzynki, migdały, kurkumę, cynamon, curry i paprykę. Dokładnie wymieszać, lekko posolić, doprawić pieprzem. Liście szpinaku umyć i sparzyć na sicie. Na każdy liść nakładać nadzienie i zwijać zgrabne gołąbki. Ułożyć gołąbki w rondlu, dolać śmietankę rozmieszaną z mleczkiem kokosowym . Dusić pod przykryciem 10 minut. Podawać gorące.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.