- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
duże, ładne liście szpinaku | 12-15 |
kasza jęczmienna lub jaglana | 1 szklanka |
oliwa | 4 łyżki |
cebula | 1 |
rodzynki do dekoracji | garść |
płatki migdałowe | garść |
cynamon | szczypta |
kurkuma | szczypta |
słodka papryka | pół łyżeczki |
curry | pół łyżeczki |
śmietanka 30% | |
mleko kokosowe | 2 łyżki |
sól, biały pieprz | |
Rozgrzać oliwę na patelni. Posiekać cebulę. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać kaszę. Przesmażyć chwilę. Dodać półtorej szklanki wrzątku i ćwierć łyżeczki soli. Gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Posiekać migdały. Do kaszy dodać rodzynki, migdały, kurkumę, cynamon, curry i paprykę. Dokładnie wymieszać, lekko posolić, doprawić pieprzem. Liście szpinaku umyć i sparzyć na sicie. Na każdy liść nakładać nadzienie i zwijać zgrabne gołąbki. Ułożyć gołąbki w rondlu, dolać śmietankę rozmieszaną z mleczkiem kokosowym . Dusić pod przykryciem 10 minut. Podawać gorące.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...