W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć kapustę i kolejno oddzielać liście. Rybę umyć, usunąć skórę, zemleć w maszynce. Cebule pokroić w kosteczkę, posolić. Włożyć do lnianej ściereczki i osączyć z nadmiaru soku, usuwając goryczkę. Ugotować kaszę jęczmienną w osolonej, wrzącej wodzie i dodać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Na liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej strony. Ułożyć na blasze, zalać bulionem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Gołąbki z dorszem
- Czas 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta włoska | 1 |
filet ze świeżego dorsza | 0,5 kg |
kasza jęczmienna | 150 g |
biała cebula | 4 |
rosół | 1 l |
sok z jednej cytryny | |
pieprz | |
sól |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.