Gofry kokosowe

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 4
wiórki kokosowe 100 g
maślanka 150 ml
miąższ z wanilii 1/2 łyżeczki
masło 100 g
miód 100 g
mleko 125 ml
mąka pszenna 250 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól

Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować żółtka z miodem,  masłem, wanilią i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć na jednolitą masę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Dodać do masy z żółtek i połączyć tak, aby nie było grudek.

Piec na rozgrzanej gofrownicy ok. 3 minut.

Podawać gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.