Przygotowujemy gnocchi (np. z tego przepisu). Szparagi obieramy. Szalotkę, czosnek obieramy i siekamy. Groszek rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy szalotkę i czosnek. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki szparagi i podsmażamy do momentu aż zmiękną. Potem dodajemy skórkę z cytryny, pieprz oraz masło. Na końcu wrzucamy na patelnie gnocchi i całość mieszamy. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Gnocchi ze szparagami i groszkiem
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
gnocchi z kilograma ziemniaków | |
zielone szparagi | 1 pęczek |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
czosnek | 2 ząbki |
szalotka, drobno posiekana | 1 |
mrożony groszek | 1 szklanka |
masło | 2 łyżki |
pieprz | |
drobno starty parmezan | |
drobno starta skórka z 1 cytryny |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.