Gnocchi szpinakowe z sosem serowym

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kluski:
ziemniaki gotowane 1 kg
szpinak mrożony paczka ok. 500 g
ricotta 300 g
masło 30 g
Parmezan tarty 150 g
jajka 2
mąka do podsypywania
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
Sos:
śmietanka 30% 100 ml
parmezan 100 g
Cheddar 100 g
brandy 50 ml
gałka muszkatołowa szczypta

Przygotować kluski:
Szpinak rozmrozić i odsączyć, płyn zachować. Masło roztopić. Jajka rozkłócić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Szybko połączyć składniki ciasta, zagnieść w kulę, podsypując mąką. Nie przesadzać z ilością mąki! Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę płynu ze szpinaku. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki, uformować wałeczki, pokroić je w centymetrowe kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Gorące podawać z sosem.

Przygotować sos:
Utrzeć sery. Podgrzać je ze śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i brandy. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.