Gnocchi przepis podstawowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki (mączne, nie młode) 1 kg
mąka 100-150 gram
jako 1
mąka do podsypania
jajko 1
Przepis podstawowy na włoskie kluski, które przypominają w smaku polskie kopytka.

Ziemniaki upiec do miękkości w łupinach. Po upieczeniu rozciąć i włożyć ponownie do piekarnika, żeby odparowały. Odczekać aż ostygną, obrać i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem. Połączyć z solą i jajkiem (nie zagniatać). Uformować wałek (podsypując mąką) i pociąć w romby (tak jak kopytka, czy leniwe). Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dodać odrobinę mąki natomiast najlepsze są z samych ziemniaków. Na każdy klusek zrolować na ząbkach od widelca, żeby odcisnęły się wgłębienia. Ugotować w osolonej wodzie.  

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.