Gnocchi przepis podstawowy
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki (mączne, nie młode) | 1 kg |
mąka | 100-150 gram |
jako | 1 |
mąka do podsypania | |
jajko | 1 |
Przepis podstawowy na włoskie kluski, które przypominają w smaku polskie kopytka.
Ziemniaki upiec do miękkości w łupinach. Po upieczeniu rozciąć i włożyć ponownie do piekarnika, żeby odparowały. Odczekać aż ostygną, obrać i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem. Połączyć z solą i jajkiem (nie zagniatać). Uformować wałek (podsypując mąką) i pociąć w romby (tak jak kopytka, czy leniwe). Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dodać odrobinę mąki natomiast najlepsze są z samych ziemniaków. Na każdy klusek zrolować na ząbkach od widelca, żeby odcisnęły się wgłębienia. Ugotować w osolonej wodzie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.