Gnocchi paryskie

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
woda 1 szklanka
masło 8 łyżek
sól 3/4 łyżeczki
mąka 1 1/4 szklanki
musztarda Dijon 1 łyżka
świeżo starty parmezan 1/2 szklanki
jajka 3 duże
posiekane świeże liście pietruszki 2 łyżki
drobno pokrojony szczypiorek 2 łyżki
oliwa
Mimo, że nazywają się tak samo jak włoskie gnocchi są czymś zupełnie innym. Robi się je nie z ziemniaków a z ciasta parzonego i podaje zazwyczaj odsmażane na rumiano.
Doprowadzić wodę, masło i sól do wrzenia w rondelku na dużym ogniu. Dodać cała mąkę naraz i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiego ciasta. Zmniejszyć ogień do średnio-małego i kontynuować mieszanie, mocnymi i szybkimi ruchami, aby zapobiec przyklejaniu się do garnka. Kontynuuj aż ciasto zacznie odstawać od boków garnka pozostawiając cienką warstwę.
Zdjąć garnek z ognia. Dodać musztardę i ser i mieszczać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać jajka po jednym , mieszając energicznie po każdym aby zapobiec ścięciu się jajka i aby każde jajko dokąłdnie połączyło się z ciastem przed dodaniem kolejnego. Gdy wszystkie jajka zostaną dodane, dodać zioła i mieszać aż wszystko sie połączy. Przełożyć mieszaninę do rękawa cukierniczego, albo do mocnej torby plastikowej z odciętym rogiem.
Pozostawić mieszaninę na 15 do 25 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie doprowadzić duży garnek osolonej wody do wrzenia i mają oprawkach blachy do pieczenia. Trzymając torbę lub rękaw cukierniczy nad wrzącą wodą, wyciskać mieszaninę z worka, odcinając nożem kawałeczki o długości 1/2 cm i pozwalać im wpadać bezpośrednio do gotującej się wody. Kontynuuj odcinając tyle, ile się da w ciągu jednej minuty.
Po tym jak wszystkie gnocchi wypłynną na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty . Wyciągać gnocchi z wody drobnym sitkiem siatki lub metalowym cedzakiem i przenieść do przygotowanej blachy do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy i wymieszać aby oliwa pokryła je całkowicie. Powtórz te same czynności z resztą ciasta.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.