- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
woda | 1 szklanka |
masło | 8 łyżek |
sól | 3/4 łyżeczki |
mąka | 1 1/4 szklanki |
musztarda Dijon | 1 łyżka |
świeżo starty parmezan | 1/2 szklanki |
jajka | 3 duże |
posiekane świeże liście pietruszki | 2 łyżki |
drobno pokrojony szczypiorek | 2 łyżki |
oliwa | |
Mimo, że nazywają się tak samo jak włoskie gnocchi są czymś zupełnie innym. Robi się je nie z ziemniaków a z ciasta parzonego i podaje zazwyczaj odsmażane na rumiano.
Doprowadzić wodę, masło i sól do wrzenia w rondelku na dużym ogniu. Dodać cała mąkę naraz i mieszać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiego ciasta. Zmniejszyć ogień do średnio-małego i kontynuować mieszanie, mocnymi i szybkimi ruchami, aby zapobiec przyklejaniu się do garnka. Kontynuuj aż ciasto zacznie odstawać od boków garnka pozostawiając cienką warstwę.
Zdjąć garnek z ognia. Dodać musztardę i ser i mieszczać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać jajka po jednym , mieszając energicznie po każdym aby zapobiec ścięciu się jajka i aby każde jajko dokąłdnie połączyło się z ciastem przed dodaniem kolejnego. Gdy wszystkie jajka zostaną dodane, dodać zioła i mieszać aż wszystko sie połączy. Przełożyć mieszaninę do rękawa cukierniczego, albo do mocnej torby plastikowej z odciętym rogiem.
Pozostawić mieszaninę na 15 do 25 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie doprowadzić duży garnek osolonej wody do wrzenia i mają oprawkach blachy do pieczenia. Trzymając torbę lub rękaw cukierniczy nad wrzącą wodą, wyciskać mieszaninę z worka, odcinając nożem kawałeczki o długości 1/2 cm i pozwalać im wpadać bezpośrednio do gotującej się wody. Kontynuuj odcinając tyle, ile się da w ciągu jednej minuty.
Po tym jak wszystkie gnocchi wypłynną na powierzchnię gotować jeszcze 3 minuty . Wyciągać gnocchi z wody drobnym sitkiem siatki lub metalowym cedzakiem i przenieść do przygotowanej blachy do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy i wymieszać aby oliwa pokryła je całkowicie. Powtórz te same czynności z resztą ciasta.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...