Gnocchi faszerowane pesto i mozzarella
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki (mączyste, stare) | 1 kilogram |
mąka | 150-200 gram |
jajko | 1 |
sól | |
mozzarella | kostka |
pesto | duże opakowanie |
parmezan | do podania |
oliwa | do podania |
świeżo zmielony pieprz |
Ziemniaki w łupinkach ugotować. Obierać i wrzucić ponownie do garnka bez wody i na ogniu odparować (można również włożyć ziemniaki do gorącego piekarnika). Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać odrobinę mąki jako i sól. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodać więcej mąki.
Przygotować farsz – wymieszać odsączone pesto z drobno posiekaną mozzarellą. Ciasto na gnocchi uformować w prostokąt. Na środku wzdłuż ciasta ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Z wałka wyciąć pojedyncze kluski. Każdy z nich zamknąć na brzegach, żeby farsz na wypłynął. Jeśli taka metoda jest dla nas za trudna można w rękach uformować z ciasta okrąg, nałożyć farsz i zamknąć. Gnocchi gotować w osolonej wodzie przez chwilę aż wypłynął na wierzch. Podawać z oliwą i startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.