Gnocchi faszerowane pesto i mozzarella

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki (mączyste, stare) 1 kilogram
mąka 150-200 gram
jajko 1
sól
mozzarella kostka
pesto duże opakowanie
parmezan do podania
oliwa do podania
świeżo zmielony pieprz
Gnocchi to rodzaj włoskiego makaronu, który przypomina polskie kopytka. Zazwyczaj podaje się go z sosem lub do samego ciasta dodaje się "farsz". Można również przygotować gnocchi nadziewane - tak jak w poniższym przepisie.

Ziemniaki w łupinkach ugotować. Obierać i wrzucić ponownie do garnka bez wody i na ogniu odparować (można również włożyć ziemniaki do gorącego piekarnika). Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać odrobinę mąki jako i sól. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodać więcej mąki.

Przygotować farsz – wymieszać odsączone pesto z drobno posiekaną mozzarellą. Ciasto na gnocchi uformować w prostokąt. Na środku wzdłuż ciasta ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Z wałka wyciąć pojedyncze kluski. Każdy z nich zamknąć na brzegach, żeby farsz na wypłynął. Jeśli taka metoda jest dla nas za trudna można w rękach uformować z ciasta okrąg, nałożyć farsz i zamknąć. Gnocchi gotować w osolonej wodzie przez chwilę aż wypłynął na wierzch. Podawać z oliwą i startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.