- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki (mączyste, stare) | 1 kilogram |
mąka | 150-200 gram |
jajko | 1 |
sól | |
mozzarella | kostka |
pesto | duże opakowanie |
parmezan | do podania |
oliwa | do podania |
świeżo zmielony pieprz | |
Ziemniaki w łupinkach ugotować. Obierać i wrzucić ponownie do garnka bez wody i na ogniu odparować (można również włożyć ziemniaki do gorącego piekarnika). Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać odrobinę mąki jako i sól. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodać więcej mąki.
Przygotować farsz – wymieszać odsączone pesto z drobno posiekaną mozzarellą. Ciasto na gnocchi uformować w prostokąt. Na środku wzdłuż ciasta ułożyć farsz i zawinąć w rulon. Z wałka wyciąć pojedyncze kluski. Każdy z nich zamknąć na brzegach, żeby farsz na wypłynął. Jeśli taka metoda jest dla nas za trudna można w rękach uformować z ciasta okrąg, nałożyć farsz i zamknąć. Gnocchi gotować w osolonej wodzie przez chwilę aż wypłynął na wierzch. Podawać z oliwą i startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...