Fasolę, soczewicę i cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano zmienić wodę, posolić i zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucić podgotowane fasolki, listek laurowy, 2 gałązki rozmarynu i gotować do miękkości (w szybkowarze gotuje się znacznie szybciej!). Pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni przesmażyć boczek. Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do zupy razem z boczkiem i tłuszczem. Zagęścić zupę koncentratem. Doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z listkami rozmarynu skropioną oliwą rozmarynową. Zupa jest najlepsza następnego dnia.
Gęsta zupa fasolowa
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka | 0,5 szklanki |
fasola piękny jaś | 0,5 szklanki |
fasola czerwona lub pinto | 0,5 szklanki |
soczewica | 0,5 szklanki |
czerwona cebula | 2 duże |
koncentrat pomidorowy | 1 mały |
bulion warzywny | 2,5 l |
rozmaryn świeży | 3 gałązki |
listek laurowy | 3 |
sól, cukier i kolorowy pieprz | do smaku |
oliwa rozmarynowa | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.