Fasolę, soczewicę i cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano zmienić wodę, posolić i zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucić podgotowane fasolki, listek laurowy, 2 gałązki rozmarynu i gotować do miękkości (w szybkowarze gotuje się znacznie szybciej!). Pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni przesmażyć boczek. Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do zupy razem z boczkiem i tłuszczem. Zagęścić zupę koncentratem. Doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z listkami rozmarynu skropioną oliwą rozmarynową. Zupa jest najlepsza następnego dnia.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cieciorka | 0,5 szklanki |
fasola piękny jaś | 0,5 szklanki |
fasola czerwona lub pinto | 0,5 szklanki |
soczewica | 0,5 szklanki |
czerwona cebula | 2 duże |
koncentrat pomidorowy | 1 mały |
bulion warzywny | 2,5 l |
rozmaryn świeży | 3 gałązki |
listek laurowy | 3 |
sól, cukier i kolorowy pieprz | do smaku |
oliwa rozmarynowa | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...