Gęśie wątróbki z calvadosem na grzankach z karmeliowanymi jabłkami i cebulą

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
gęsie watróbki 2
bagietka na zakwasie 4 kromki
jabłko 1
cebula 1
miód 2 łyżki
calvados 50 ml
mleko 200 ml
tymianek 1 łyżka
sól i pieprz po 1 łyżeczce
gęsi smalec 1 łyżka

Wątróbki oczyścić z błon,przekroić na połowy - otrzymamy 4 kawałki, i zalać mlekiem.

Odstawić na godzinę. Cebule obrać,pokroić na półplasterki i wyłozyc n apatelnie z rozgrzana łyzką miodu.Podgrzewać na małym ogniu aż płyn zredykuje się i wytworzy się gęsty syrop. Przełożyć do naczynia.

Jabłko umyć,wyjąć gniazda nasienne i pokroić na plastry( nie obierać).Karmelizować tak samo jak cebulę. Dodać listki tymianku.Przełożyć do naczynia.

Kromki bagietki opiec w piekarniku.

 

Wątróbki wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na gęsim smalcu. Podlać calvadosem.

Na każdą grzankę wyłożyć porcję cebuli,plasterki jabłka i kawałek wątróbki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.