Gęś faszerowana po polsku

  • Czas 3 godz. 55 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gęś ok. 4 kg
suszony majeranek 1 łyżka
czosnek 2 - 3 ząbki
bulion drobiowy 0,5 szklanki
masło 1 łyżka
cielęcina 30 dag
wątróbka drobiowa lub cielęca 15 dag
czerstwa bułka 1
mleko 1 szklanka
cebula 1
majeranek 2 łyżki
jajko 2
sól
pieprz

Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny. Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem. Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 200°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.