Sprawioną i oczyszczoną gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić do farszu). Gęś włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Czosnek obrać, drobno posiekać i utrzeć z solą i łyżką majeranku. Gęś wyjąć z wody, osuszyć i dokładnie nasmarować przygotowaną pastą, odstawić na 3-4 godziny. Farsz: bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz przepuścić przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem. Gęś nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Skropić bulionem. Piec ok. 3-4 godzin w temperaturze 200°C, od czasu do czasu skrapiając bulionem i podlewając sosem z pieczenia.
Gęś faszerowana po polsku
- Czas 3 godz. 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
gęś | ok. 4 kg |
suszony majeranek | 1 łyżka |
czosnek | 2 - 3 ząbki |
bulion drobiowy | 0,5 szklanki |
masło | 1 łyżka |
cielęcina | 30 dag |
wątróbka drobiowa lub cielęca | 15 dag |
czerstwa bułka | 1 |
mleko | 1 szklanka |
cebula | 1 |
majeranek | 2 łyżki |
jajko | 2 |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.