Gazpacho z arbuza

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
arbuz bez skórki 1,5 kg
chałka 4 kromki
ostra papryczka 1
ogórek świeży długi 1
Papryka Żółta 1
papryka biała 1
oliwa 2 łyżki
tabasco do smaku
sól do smaku
świeży tymianek
Idealna na upały słodko-ostra zupa inspirowana pomidorowym gazpacho. Smakowita wersja tej tradycyjnej potrawy andaluzyjskich pasterzy.

Chałki pokruszyć podpiec z piekarniku na złotobrązowo. Z arbuza wyciąć łyżeczką miseczkę ozdobnych kulek. Resztę  zmiksować z opieczoną chałką. Ogórek obrać, kawałek pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Tymianek umyć, oberwać listki z gałązek. Kilka gałązek zostawić do ozdoby.
W misce wymieszać zmiksowanego arbuza z paprykami i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Doprawić solą. Wsypać kuleczki z arbuza. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać tymiankiem, polać strużką oliwy i skropić tabasco. Ozdobić plasterkami ogórka i gałązkami tymianku.

mm

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.