Gazpacho z arbuza
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
arbuz bez skórki | 1,5 kg |
chałka | 4 kromki |
ostra papryczka | 1 |
ogórek świeży długi | 1 |
Papryka Żółta | 1 |
papryka biała | 1 |
oliwa | 2 łyżki |
tabasco | do smaku |
sól | do smaku |
świeży tymianek |
Idealna na upały słodko-ostra zupa inspirowana pomidorowym gazpacho. Smakowita wersja tej tradycyjnej potrawy andaluzyjskich pasterzy.
Chałki pokruszyć podpiec z piekarniku na złotobrązowo. Z arbuza wyciąć łyżeczką miseczkę ozdobnych kulek. Resztę zmiksować z opieczoną chałką. Ogórek obrać, kawałek pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Tymianek umyć, oberwać listki z gałązek. Kilka gałązek zostawić do ozdoby.
W misce wymieszać zmiksowanego arbuza z paprykami i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Doprawić solą. Wsypać kuleczki z arbuza. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać tymiankiem, polać strużką oliwy i skropić tabasco. Ozdobić plasterkami ogórka i gałązkami tymianku.
mm
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.