- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
arbuz bez skórki | 1,5 kg |
chałka | 4 kromki |
ostra papryczka | 1 |
ogórek świeży długi | 1 |
Papryka Żółta | 1 |
papryka biała | 1 |
oliwa | 2 łyżki |
tabasco | do smaku |
sól | do smaku |
świeży tymianek | |
Chałki pokruszyć podpiec z piekarniku na złotobrązowo. Z arbuza wyciąć łyżeczką miseczkę ozdobnych kulek. Resztę zmiksować z opieczoną chałką. Ogórek obrać, kawałek pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Tymianek umyć, oberwać listki z gałązek. Kilka gałązek zostawić do ozdoby.
W misce wymieszać zmiksowanego arbuza z paprykami i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Doprawić solą. Wsypać kuleczki z arbuza. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać tymiankiem, polać strużką oliwy i skropić tabasco. Ozdobić plasterkami ogórka i gałązkami tymianku.
mm
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...