Gazpacho czerwone
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory, duże, dojrzałe | 4 |
ogórki świeże gruntowe | 3 |
czerwona papryka | 1 |
czerwona cebula | 1/4 |
czosnek | 1-2 ząbki w zależnoś |
oliwa extra vergine | 3/4 szklanki |
ocet winny, sól, pieprz | do smaku |
Tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów i papryki.
Warzywa umyć. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki. Cebulę i ogórki obrać. Pomidory wedle uznania, można sparzyć i zdjęć skórkę, ale nie trzeba. Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę, przełożyć do dużej miski, posolić, wymieszać i zostawić na kilka minut.
Przełożyć mieszankę do blendera, dodać oliwę, łyżkę octu winnego, szczyptę chili, albo świeżą papryczkę i wszystko dokładnie zblendować. W wersji ostrzejszej można dodać do blendowania ząbek czosnku.
Gazpacho schłodzić w lodówce. Można je podawać z pokrojonym w drobniutką kosteczkę ogórkiem oprószonym pieprzem. W Andaluzji często nakładają na dno miseczki gałkę lodów. Ich zimna słodycz idealnie dopełnia warzywną świeżość chłodnika.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.