- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory, duże, dojrzałe | 4 |
ogórki świeże gruntowe | 3 |
czerwona papryka | 1 |
czerwona cebula | 1/4 |
czosnek | 1-2 ząbki w zależnoś |
oliwa extra vergine | 3/4 szklanki |
ocet winny, sól, pieprz | do smaku |
Warzywa umyć. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki. Cebulę i ogórki obrać. Pomidory wedle uznania, można sparzyć i zdjęć skórkę, ale nie trzeba. Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę, przełożyć do dużej miski, posolić, wymieszać i zostawić na kilka minut.
Przełożyć mieszankę do blendera, dodać oliwę, łyżkę octu winnego, szczyptę chili, albo świeżą papryczkę i wszystko dokładnie zblendować. W wersji ostrzejszej można dodać do blendowania ząbek czosnku.
Gazpacho schłodzić w lodówce. Można je podawać z pokrojonym w drobniutką kosteczkę ogórkiem oprószonym pieprzem. W Andaluzji często nakładają na dno miseczki gałkę lodów. Ich zimna słodycz idealnie dopełnia warzywną świeżość chłodnika.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...