Gazpacho białe
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
miękisz białego chleba | 100g |
migdały całe, obrane | 200g |
zimna woda mineralna | 3/4 litra |
oliwa | 1/3 szklanki |
sól | 1łyżeczka |
ocet winny | do smaku |
winogrona | do podania |
płatki migdałowe | 4 łyżki |
Czosnkowo migdałowy, hiszpański chłodnik - zupa pasterska z dodatkiem miękiszu białego chleba.
Namoczyć migdały i pokruszony miękisz z chleba w zimnej wodzie, wstawić do lodówki na godzinę. Włożyć migdały, chleb i wodę do wysokiego pojemnika, dodać czosnek i zmiksować wszystkie składniki na gładką masę dodając stopniowo oliwę. Doprawić solą i octem winnym. Podawać mocno schłodzone z winogronami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.