- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
miękisz białego chleba | 100g |
migdały całe, obrane | 200g |
zimna woda mineralna | 3/4 litra |
oliwa | 1/3 szklanki |
sól | 1łyżeczka |
ocet winny | do smaku |
winogrona | do podania |
płatki migdałowe | 4 łyżki |
Namoczyć migdały i pokruszony miękisz z chleba w zimnej wodzie, wstawić do lodówki na godzinę. Włożyć migdały, chleb i wodę do wysokiego pojemnika, dodać czosnek i zmiksować wszystkie składniki na gładką masę dodając stopniowo oliwę. Doprawić solą i octem winnym. Podawać mocno schłodzone z winogronami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...