- Czas 15 dni
- Trudność
- Porcja dla
sól | dużo |
ocet winny | 1,5 szklanki |
czosnek | 10 ząbków |
ziele angielskie | 3-4 ziarenka |
mielony jałowiec | 1 łyżeczka |
cukier | pół łyżeczki |
pieprz | 3-4 ziarenka |
jałowiec | 3-4 ziarenka |
liść laurowy | |
gąski | 1 kg |
Gąski wymyć, sparzyć wrzątkiem, a potem przelać zimną wodą. Osączyć, ułożyć warstwami w kamiennym naczyniu, każdą warstwę obficie przesypując solą. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Wyjąć, dokładnie osączyć, jeszcze raz ułożyć w naczyniu warstwami, przesypując posiekanym czosnkiem i zmielonym jałowcem. Przykryć pokrywką dopasowaną do obwodu naczynia, obciążyć, zostawić na 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
1/2 szklanki wody zagotować z ziarnami pieprzu, ziela i jałowca, cukrem i szczyptą soli. Gotować pod przykryciem 10 minut, potem wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą marynatą zalać grzyby, a gdy wystygną, włożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...