Ganache czyli polewa czekoladowa
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada co najmniej 70% | 300 g |
śmietanka kremówka | 150 g |
aromat (niekoniecznie) | kilka kropli |
Kremowa, lśniąca masa czekoladowa może być jedną z warstw tortu, najczęściej polewą.
Metoda pierwsza: rozpuścić pokrojoną czekoladę na parze. Podgrzać śmietankę. Dokładnie wymieszać śmietankę z czekoladą i utrzeć drewnianą łyżką na gładką, lśniąca masę. Metoda druga: śmietankę umieścić w rondelku, dodać 2/3 czekolady pokrojonej w kawałeczki i podgrzewać mieszając. Gdy składniki się połączą zdjąć z ognia, wsypać drobno pokrojoną resztę czekolady i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ewentualnie oddać aromat: likier lub kawę. Uwaga: z tej ilości składników otrzymamy polewę na duży tort.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.