- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada co najmniej 70% | 300 g |
śmietanka kremówka | 150 g |
aromat (niekoniecznie) | kilka kropli |
Metoda pierwsza: rozpuścić pokrojoną czekoladę na parze. Podgrzać śmietankę. Dokładnie wymieszać śmietankę z czekoladą i utrzeć drewnianą łyżką na gładką, lśniąca masę. Metoda druga: śmietankę umieścić w rondelku, dodać 2/3 czekolady pokrojonej w kawałeczki i podgrzewać mieszając. Gdy składniki się połączą zdjąć z ognia, wsypać drobno pokrojoną resztę czekolady i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ewentualnie oddać aromat: likier lub kawę. Uwaga: z tej ilości składników otrzymamy polewę na duży tort.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...