Galaretki z jabłek

  • Czas 10 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
jabłka 3 kg
cukier 700 g
woda 1 szklanka
Prosty, choć czasochłonny sposób na pyszne domowe marmoladki jabłkowe.

Jabłka obrać, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne. Wsypać jabłka do rondla o grubym dnie, zalać wodą i dusić pod przykryciem aż jabłka się rozpadną na mus. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka są już bardzo miękkie można zgnieść je praską do ziemniaków. Wsypać cukier i zagotować z musem jabłkowym. Gotować odkryte często mieszając aż znaczna ilość płynu odparuje. Gęstą masę jabłkową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 90 C z termoobiegiem na około 6-8 godzin. Wyjąć kiedy masa jabłkowa stanie się zwarta. Wystudzić, pokroić w kostkę. Podawać zamiast kupnych marmoladek. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.