- Czas 10 godz.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka | 3 kg |
cukier | 700 g |
woda | 1 szklanka |
Jabłka obrać, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne. Wsypać jabłka do rondla o grubym dnie, zalać wodą i dusić pod przykryciem aż jabłka się rozpadną na mus. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka są już bardzo miękkie można zgnieść je praską do ziemniaków. Wsypać cukier i zagotować z musem jabłkowym. Gotować odkryte często mieszając aż znaczna ilość płynu odparuje. Gęstą masę jabłkową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 90 C z termoobiegiem na około 6-8 godzin. Wyjąć kiedy masa jabłkowa stanie się zwarta. Wystudzić, pokroić w kostkę. Podawać zamiast kupnych marmoladek.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...