- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pigwa | 1 kg |
cytryny | 1 |
cukier | ok. 1 kg |
Słoiki umyć i wyparzyć, pigwy umyć szczoteczką aby usunąć z owoców meszek, następnie owoce pokroić na małe kawałki. Z cytryny sparzonej wrzątkiem otrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Pigwy zalać sześcioma szklankami wody, dodać sok i skórkę z cytryny i gotować wszystko 45 minut. Otrzymany płyn przecedzić przez sitko, zważyć i dodać taką samą ilość cukru. Gotować mniej więcej godzinę – do czasu aż galaretka nie zgęstnieje. (sprawdzamy to wylewając łyżeczkę masy na oziębiony talerzyk, gdy nie rozlewa się – galaretka jest gotowa. Przełożyć do słoików, zakręcić, słoiki ustawić wieczkami do dołu. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...