Galaretka porzeczkowa ucierana na surowo
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 15 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone porzeczki | ok. 1,5 kg |
cukier | 1,30 - 1,50 kg |
Warto się pomęczyć, bo choć robi się ją bardzo powoli, galaretka porzeczkowa jest niezastąpionym dodatkiem do sosów i deserów.
Porzeczki umyć, rozgnieść porządnie. Sitko wyłożone gazą umieścić nad garnkiem. Wlać porzeczki do sitka i zaczekać, aż sok obcieknie. Można lekko „pomagać”, ale uważając, by do soku nie dostało się zbyt wiele miąższu, bo galaretka nie będzie klarowna. Najlepiej zostawić na noc i nie „pomagać”.
Sok wlać do makutry. Drewnianą pałką ucierać, dosypując partiami cukier. Następna partie dodajemy dopiero, gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. Na litr soku zużyjemy ok 1,5 kilo cukru. Gdy zobaczymy, że galaretka zaczyna się ścinać możemy wlać do słoików i zakręcić. Uwaga: wszystkie naczynia używane do robienia galaretki muszą być nie tylko umyte, ale i wyparzone.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.