- Czas przygotowania 45 min.
- Czas oczekiwania 15 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone porzeczki | ok. 1,5 kg |
cukier | 1,30 - 1,50 kg |
Porzeczki umyć, rozgnieść porządnie. Sitko wyłożone gazą umieścić nad garnkiem. Wlać porzeczki do sitka i zaczekać, aż sok obcieknie. Można lekko „pomagać”, ale uważając, by do soku nie dostało się zbyt wiele miąższu, bo galaretka nie będzie klarowna. Najlepiej zostawić na noc i nie „pomagać”.
Sok wlać do makutry. Drewnianą pałką ucierać, dosypując partiami cukier. Następna partie dodajemy dopiero, gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. Na litr soku zużyjemy ok 1,5 kilo cukru. Gdy zobaczymy, że galaretka zaczyna się ścinać możemy wlać do słoików i zakręcić. Uwaga: wszystkie naczynia używane do robienia galaretki muszą być nie tylko umyte, ale i wyparzone.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...