Frytki belgijskie

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
olej do smażenia 2 l
sól

Do przygotowania frytek potrzebny będzie garnek z sitkiem lub frytkownica i ręczniki papierowe.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, włożyć do miski z zimną wodą. Wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić i dokładnie osuszyć. Olej rozgrzać w rondlu do bardzo wysokiej temperatury (wrzucona do oleju surowa frytka zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). W zależności od tego jak duży jest rondel i koszyk podzielić ziemniaki na tykle porcji, żeby nie były ściśnięte w koszyku. Każdą porcję obsmażać w gorącym oleju do momentu, w którym ziemniaki zaczną wypływać na wierzch. Wyjąć i odcedzić z tłuszczu. Smażyć następne porcje. Kiedy wszystkie ziemniaki są już obsmażone, mocniej rozgrzać olej i smażyć je ponownie, porcjami w wyższej temperaturze, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć, odcedzić i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posolić, podawać z keczupem i majonezem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.