Frittata z porami i gruyerem
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
por | kawałek ok 15 cm |
oliwa | 5łyżek |
jajka | 4 |
mleko | 2 łyżki |
chili | pół papryczki (nieko |
ser gruyere | 50g |
sól i pieprz |
Por umyć, pokroić w plasterki. Chili posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, zeszklić pory i chili. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać ćwierć łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki pieprzu. Dodać ser. Pory z patelni przełożyć do masy jajecznej, wymieszać. Wlać na patelnię resztę oliwy. Rozgrzać, wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Pomagając sobie duża pokrywką lub dnem tortownicy, odwrócić frittatę na drugą stronę. Dosmażyć kolejne 2 -3 minuty. Pokroić w trójkąty. Uwaga: jeśli odwracanie frittaty kogoś przeraża, można użyć patelni z metalową rączką i po podsmażeniu frittaty z jednej strony wstawić patelnię do piekarnika, rozgrzanego do 180C z funkcją grzanie od góry n 2-3 minuty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.