- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
por | kawałek ok 15 cm |
oliwa | 5łyżek |
jajka | 4 |
mleko | 2 łyżki |
chili | pół papryczki (nieko |
ser gruyere | 50g |
sól i pieprz | |
Por umyć, pokroić w plasterki. Chili posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, zeszklić pory i chili. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać ćwierć łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki pieprzu. Dodać ser. Pory z patelni przełożyć do masy jajecznej, wymieszać. Wlać na patelnię resztę oliwy. Rozgrzać, wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Pomagając sobie duża pokrywką lub dnem tortownicy, odwrócić frittatę na drugą stronę. Dosmażyć kolejne 2 -3 minuty. Pokroić w trójkąty. Uwaga: jeśli odwracanie frittaty kogoś przeraża, można użyć patelni z metalową rączką i po podsmażeniu frittaty z jednej strony wstawić patelnię do piekarnika, rozgrzanego do 180C z funkcją grzanie od góry n 2-3 minuty.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...