Frittata z młodymi ziemniakami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
jajka 5
śmietanka 3/4 szklanki
czarne oliwki mały słoiczek
suszone pomidory 4-5 sztuk
Suszony tymianek, oregano lub inne ulubione zioła 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz ćwierć łyżeczki
gałka muszkatołowa szczypta
masło do posmarowania form
Ta elegancka zapiekanka znakomicie smakuje na ciepło i na zimno.

Ziemniaki obrać, umyć i gotować 10 minut (młode 6 – 7 minut). Lekko ostudzić i pokroić w plastry. Pokroić oliwki i pomidory.  Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać sól, pieprz, gałkę i zioła. Posmarować masłem tortownicę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wymieszać ziemniaki, pomidory i oliwki z jajkami. Wlać masę do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec godzinę. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił należy przykryć frittatę papierem do pieczenia. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem zielonej sałaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.