- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
jajka | 5 |
śmietanka | 3/4 szklanki |
czarne oliwki | mały słoiczek |
suszone pomidory | 4-5 sztuk |
Suszony tymianek, oregano lub inne ulubione zioła | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
pieprz | ćwierć łyżeczki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
masło | do posmarowania form |
Ziemniaki obrać, umyć i gotować 10 minut (młode 6 – 7 minut). Lekko ostudzić i pokroić w plastry. Pokroić oliwki i pomidory. Roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać sól, pieprz, gałkę i zioła. Posmarować masłem tortownicę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wymieszać ziemniaki, pomidory i oliwki z jajkami. Wlać masę do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec godzinę. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił należy przykryć frittatę papierem do pieczenia. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem zielonej sałaty.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...