Frittata z makaronem i kukurydzą
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 4 |
śmietanka | 2 łyżki |
ugotowany makaron (znakomity sposób na „wczorajszy” makaron) | 1 szklanka |
mrożony groszek | 1/2 szklanki |
czerwona papryka | 1/2 |
kolba kukurydzy lub niepełna szklanka kukurydzy mrożonej |
siekany koperek | 2 łyżeczki |
masło | 2 łyżki |
olej rzepakowy | 3 łyżki |
starty Cheddar lub Gruyere | 50 g |
sól i pieprz |
Proste, pyszne danie, pozwalające kunsztownie wykorzystać resztkę ugotowanego makaronu.
W wodzie z solą i cukrem gotować groszek i kukurydzę 6 minut od zagotowania. Odcedzić. Jeśli używamy kolby kukurydzy, ostrym nożem zeskrobać ziarna. Pokroić paprykę w paseczki. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Rozgrzać masło i olej na żeliwnej patelni (do zapiekania). Usmażyć paprykę. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową. Jajka wymieszać z makaronem, kukurydzą, groszkiem, papryką, koperkiem i startym serem. Wlać masę na patelnię i smażyć ok. 5 minut. Gdy frittata się zetnie, włożyć ją do rozgrzanego piekarnika i zapiec od góry. Podawać na zimno lub na gorąco.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.