- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 4 |
śmietanka | 2 łyżki |
ugotowany makaron (znakomity sposób na „wczorajszy” makaron) | 1 szklanka |
mrożony groszek | 1/2 szklanki |
czerwona papryka | 1/2 |
kolba kukurydzy lub niepełna szklanka kukurydzy mrożonej |
siekany koperek | 2 łyżeczki |
masło | 2 łyżki |
olej rzepakowy | 3 łyżki |
starty Cheddar lub Gruyere | 50 g |
sól i pieprz | |
W wodzie z solą i cukrem gotować groszek i kukurydzę 6 minut od zagotowania. Odcedzić. Jeśli używamy kolby kukurydzy, ostrym nożem zeskrobać ziarna. Pokroić paprykę w paseczki. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Rozgrzać masło i olej na żeliwnej patelni (do zapiekania). Usmażyć paprykę. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową. Jajka wymieszać z makaronem, kukurydzą, groszkiem, papryką, koperkiem i startym serem. Wlać masę na patelnię i smażyć ok. 5 minut. Gdy frittata się zetnie, włożyć ją do rozgrzanego piekarnika i zapiec od góry. Podawać na zimno lub na gorąco.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...