Fried chicken, czyli kurczak smażony w głębokim tłuszczu

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kurczak 1
olej do głębokiego smażenia
panierka:
mąka 1 szklanka
jajka 3
woda 1/3 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
słodka papryka 1/2 łyżeczki
papryka chili 1/3 łyżeczki
kolendra świeża lub suszona (nie ziarna) 3 łyżki
czosnek w proszku 1/2 łyżeczki
To numer jeden na amerykańskiej liście ulubionych potraw. Każda gospodyni ma na niego swój sposób – swój zestaw przypraw do panierki. Nie może jednak zabraknąć w niej papryki, czosnku i kolendry.

Kurczaka podzielić na 8 części. Na noc nasolić lub zanurzyć w maślance. Przechować w lodówce. Wymieszać wszystkie składniki panierki, zaczynając od ubicia jajek z wodą. Osuszyć cząstki kurczaka.

Rozgrzać olej w głębokim naczyniu lub frytownicy. Zanurzać kurczaka w panierce i wkładać do oleju skórką do dołu. Smażyć 12-14  minut z każdej strony w głębokim oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.