Fried chicken, czyli kurczak smażony w głębokim tłuszczu
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
kurczak | 1 |
olej do głębokiego smażenia | |
panierka: | |
mąka | 1 szklanka |
jajka | 3 |
woda | 1/3 szklanki |
sól | 1/2 łyżeczki |
słodka papryka | 1/2 łyżeczki |
papryka chili | 1/3 łyżeczki |
kolendra świeża lub suszona (nie ziarna) | 3 łyżki |
czosnek w proszku | 1/2 łyżeczki |
To numer jeden na amerykańskiej liście ulubionych potraw. Każda gospodyni ma na niego swój sposób – swój zestaw przypraw do panierki. Nie może jednak zabraknąć w niej papryki, czosnku i kolendry.
Kurczaka podzielić na 8 części. Na noc nasolić lub zanurzyć w maślance. Przechować w lodówce. Wymieszać wszystkie składniki panierki, zaczynając od ubicia jajek z wodą. Osuszyć cząstki kurczaka.
Rozgrzać olej w głębokim naczyniu lub frytownicy. Zanurzać kurczaka w panierce i wkładać do oleju skórką do dołu. Smażyć 12-14 minut z każdej strony w głębokim oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.