Francuski tort wiejski

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
jajka 1
cukier 150 g
mleko 200 ml
płynny miód 2 łyżki
soda 2 łyżeczki
masło 50 g
mąka 400 g
krem:
gęsta, kwaśna śmietana z bazaru lub 22% 4 małe kubeczki
cukier do kremu pół szklanki
skórka z 1 cytryny
śmietanka kremówka 36% 200 ml
cukier waniliowy 2 łyżki
kwaśna, domowa konfitura (żurawina) 1 słoik
orzechy włoskie 200 g
Czytając przepis można zwątpić w sens pieczenia tego tortu, tyle jest przy nim roboty. Ale kto raz spróbuje będzie wiedział, że warto!

Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, miód, sodę, stopione, schłodzone masło. Gotować na małym ogniu 30 minut aż będzie miało barwę karmelu. Zdjąć z ognia i do ciepłego wsypać mąkę. Mieszać łyżką aż powstanie ciasto (trochę jak ptysiowe). Wyłożyć na stolnicę wysypana mąką. Wyrobić, uformować kulę. Podzielić na 7 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 27-28 cm.(Ciasto można wyciągać jak strudlowe.) Piec placki pojedynczo, na papierze 3-4 minut w temperaturze 170 C. Do gorących placków przyciskać spód tortownicy (lub pokrywkę) o średnicy 25 cm i wykrawać równiutkie krążki. Przygotować krem: wymieszać śmietanę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. W drugiej misce ubić śmietankę. Wymieszać zawartość obu misek. Dodać cukier waniliowy. Orzechy upiec, czyli włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C na 5 minut. Ostudzone zemleć w blenderze. Pierwszy krążek położyć na podstawce do tortów i zamknąć na nim obręcz tortownicy (lub specjalna foremkę do tortów). Posmarować cienko kremem, posypać orzechami, nałożyć łyżką kilka kropek konfitury  i lekko rozsmarować (nie dawać zbyt dużo konfitury), przykryć następnym blatem, itd.  Ostatni blat posmarować kremem, zostawiając trochę kremu aby posmarować boki i wierzch. Włożyć na minimum 2 godziny do lodówki aby masa stężała. Wyjąć. Zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować kremem wierzch i boki, posypać orzechami. Włożyć na noc do lodówki

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.