Francuski tort wiejski
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
jajka | 1 |
cukier | 150 g |
mleko | 200 ml |
płynny miód | 2 łyżki |
soda | 2 łyżeczki |
masło | 50 g |
mąka | 400 g |
krem: | |
gęsta, kwaśna śmietana z bazaru lub 22% | 4 małe kubeczki |
cukier do kremu | pół szklanki |
skórka z 1 cytryny | |
śmietanka kremówka 36% | 200 ml |
cukier waniliowy | 2 łyżki |
kwaśna, domowa konfitura (żurawina) | 1 słoik |
orzechy włoskie | 200 g |
Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, miód, sodę, stopione, schłodzone masło. Gotować na małym ogniu 30 minut aż będzie miało barwę karmelu. Zdjąć z ognia i do ciepłego wsypać mąkę. Mieszać łyżką aż powstanie ciasto (trochę jak ptysiowe). Wyłożyć na stolnicę wysypana mąką. Wyrobić, uformować kulę. Podzielić na 7 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 27-28 cm.(Ciasto można wyciągać jak strudlowe.) Piec placki pojedynczo, na papierze 3-4 minut w temperaturze 170 C. Do gorących placków przyciskać spód tortownicy (lub pokrywkę) o średnicy 25 cm i wykrawać równiutkie krążki. Przygotować krem: wymieszać śmietanę z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. W drugiej misce ubić śmietankę. Wymieszać zawartość obu misek. Dodać cukier waniliowy. Orzechy upiec, czyli włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C na 5 minut. Ostudzone zemleć w blenderze. Pierwszy krążek położyć na podstawce do tortów i zamknąć na nim obręcz tortownicy (lub specjalna foremkę do tortów). Posmarować cienko kremem, posypać orzechami, nałożyć łyżką kilka kropek konfitury i lekko rozsmarować (nie dawać zbyt dużo konfitury), przykryć następnym blatem, itd. Ostatni blat posmarować kremem, zostawiając trochę kremu aby posmarować boki i wierzch. Włożyć na minimum 2 godziny do lodówki aby masa stężała. Wyjąć. Zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować kremem wierzch i boki, posypać orzechami. Włożyć na noc do lodówki
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.